котик

середу, 26 червня 2013 р.


                                 2013 рік – Рік дитячої творчості

                                 В серці кожної дитини живе любов до України

 У червні адміністрація централізованої бібліотечної системи продовжила започаткований у травні 2013 року в рамках Року дитячої творчості проект,  націлений підтримувати творчо обдарованих дітей Миргородщини. Юні художники, читачі Миргородської районної бібліотеки для дітей, Великообухівської, Кибинської, Хомутецької, Великосорочинської, Дібрівської, Остапівської, Комишнянської, Петрівцівської, Зубівської, Верхньобудаківської, Шахворостівської, Гаркушинської бібліотек,  малювали на тему «В серці кожної дитини живе любов до України».

Напередодні державного свята, Дня Конституції України,  у вестибюлі центральної районної бібліотеки розгорнуто виставку дитячого малюнка.
В кожній роботі – любов і тепло дитячих сердець, розум  і вміння висловити своє ставлення до України олівцями  та пензлем. Запрошуємо кожного краянина,  який небайдужий до дитячої творчості,  переглянути виставку «В серці кожної дитини живе любов до України».
                                   Валентина Зінченко – заступник директора
                                   Миргородської централізованої бібліотечної системи

четвер, 20 червня 2013 р.


Нові герої сучасних книжок
(Огляд літератури)
         Наше життя невпинно йде вперед. Розвиток  художньої літератури ніколи не припиняється. Щороку з’являються нові твори, приходять нові автори. Сьогодні твори народжуються в світі телевізорів, інтернету, реактивних літаків і швидкісних автомобілів. Герої сучасних книг про дітей увібрали в себе риси тих, хто живе сьогодні. Які ж вони герої сучасної зарубіжної літератури?




Англійський письменник Роальд Дал роман «Чарлі і шоколадна фабрика» спочатку придумав для своїх дітей. Потім цю історію він почав записувати. І книга здобула небувале визнання – як серед дітей, так і серед дорослих.
         Хто не любить шоколаду? Важко знайти таку дитину. Але Чарлі – головний герой повісті любив солодке більше за інших, бо отримував шоколадку лише один раз на рік, у день свого дня народження. Чарлі Бакет жив поруч з найбільшою фабрикою шоколаду у світі, щодня він проминав фабричну браму і бачив зачинені ворота. Надія потрапити до шоколадного світу з’явилася в хлопчика того дня, коли Віллі Вонка – господар фабрики, оголосив про випуск п’яти запрошень, захованих у звичайних батончиках.
         У повісті Р. Дала розповідається, як родина Чарлі Бакета, в якій були напрочуд теплі, довірливі, добрі стосунки, жила надією, що малий Чарлі знайде запрошення на фабрику. Основна подія – це захоплююча і доволі небезпечна мандрівка шоколадним світом.
         Видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» стверджує, що «Чарлі і шоколадна фабрика» - одна з тих справжніх і захоплюючих книжок, які потрібно прочитати кожній дитині…
         Подією в сучасному кіномистецтві став однойменний з повістю Р.Дала фільм видатного кіноказкаря Тіма Бертона. Режисер створив на екрані справжнє шоколадне диво, а господаря шоколадної фабрики Віллі Вонка зіграв  відомий  актор Джоні Депп.                                                                                                  

  Дитячу увагу привертають і всесвітньо відомі книги талановитого англійського сучасного письменника Філіпа Пулмана – лауреата премії Астрід Ліндгрен 2005 року. Його трилогія «Темні початки»: «Північне сяйво», «Магічний ніж», «Янтарне скло» зібрала чимало премій і посідає почесне місце серед сучасної фентезі.
         До рук дівчинки Ліри КрасномовноЇ, яка живе в паралельному світі, потрапляє магічний предмет, що допомагає передбачити майбутнє. На перехресті світів вона зустрічає хлопчика з нашого світу Віла. На Ліру та Віла чекають небезпечні пригоди, мандрівки різними світами. А найголовніше виявляється в тому, що майбутнє світу залежить від однієї простої речі, - кохання головних героїв, які вже встигли стати дорослими. До речі, цей серіал книг буде цікавим  і для дорослого читача.
            Перша книга трилогії «Північне сяйво» екранізована. Фільм називається «Золотий компас». Головні ролі зіграли зірки першої величини - Ніколь Кідман та Даніель Крейг.




Посперечатися навіть з Гаррі Поттером  здібностями і популярністю може і Артеміс Фаул – вундеркінд, герой серії однойменних романів сучасного ірландського письменника Йона Колфера. Назвати його позитивним взірцем для підлітків важко, але маємо зазначити, Артеміс Фаул гідний спадкоємець родинних традицій: кмітливий, освічений, емоційно врівноважений.
Історія в романі почалася декілька років назад, на зорі 21 століття. І почалася з того, що Артеміс Фаул розробив досконалий план, який повинен був вернути його сім’ї минулу славу.  Але при цьому втягнути планету у війну, яка може знищити цілі цивілізації. А було в той час Артемісу Фаулу всього 12 … .





 
Якщо тобі 16 років, твоя мати – відома письменниця, батька частіше можна побачити на телеекрані, ніж удома, а старша сестра постійно заявляє про своє бажання стати кіноактрисою, життя здається не таким уже й легким. На щастя у Буби є ще дідусь Генрик, а в того – свої пристрасті, наприклад, гра в бридж. Ну, і улюблені джинси і мартинси. Захоплююча й сповнена теплого гумору книжка  польської письменниці Космовської Барбари  «Буба»  про відкриття світу дорослих, пошуки дружби, перше кохання, гіркоту поразок та маленькі й великі перемоги над собою.
             
       


         Одна з найвидатніших німецьких письменниць сучасності Корнелія Функе багато років пропрацювала з дітьми-інвалідами. Стала письменницею для того, щоб розфарбувати яскравими барвами фантазії світ для тих, хто з дитинства обділений радістю повноцінного життя.
         Героями її трилогії «Чорнильне серце», «Чорнильна кров», «Чорнильна смерть» стали діти, а реальний світ переплітається з химерним.
         Так трапилося з героїнею «Чорнильного серця», 12-річною Мегі, батько якої палітурник Мо, володіє чарівною властивістю оживляти героїв тих книжок, які він читає вголос.      
         Чимало років тому назад він випадково вичитав з книжки у світ бездушного злочинця Капрікорна. І ось тепер цей злодій полює на Мо та його рідкісний талант. Дочка Мегі поринає у світ карколомних пригод і саме від неї залежить, як завершиться ця історія.


Інша історія, роман «Сутінки» (перша книга із саги) американської письменниці Стефані Майєр вийшов у 2005 р. і відразу  став бестселером. Книга мала величезний успіх, особливо серед підлітків. Пізніше вийшли книги «Молодий місяць», «Затемнення», «Світанок».
         Головний  герой серії романів «Сутінки» - Едвард Каллен – вампір-вегетаріанець. Він безсмертний, надзвичайно сильний та має здібності читати думки.
         В середній школі м. Форса  Едвард знайомиться з дівчиною Беллою Свон, думки якої він читати не може, і закохується. Високе кохання червоною ниткою проходить через увесь роман.
         Що ж так приваблює багатьох читачів у цій книзі? На думку критиків, те, чого зараз майже не залишилось в сучасному світі. Едвард – людина з минулого століття (події відбуваються у 20-30-х рр.. 20 століття), а значить, він вносить у стосунки саме атмосферу тих часів. Це романтика платонічної любові, коли закохані вивчали один одного, розмовляючи і прогулюючись. Це любов заради якої головні герої готові пожертвувати навіть своїм життям. Це величезна турбота, якою Едвард оточує Беллу.
         Ну і ,звичайно, історія про красуню та чудовисько. По суті Едвард – чудовисько, а Белла - людина, а по зовнішності – навпаки, вампір – красень, а дівчина – сіра мишка. Але вони дуже кохають один одного.
         В заключній частині саги Едвард і Белла стають чоловіком та дружиною. І в них народжується дочка Нессі – напіввампір-напівлюдина.
         Роман екранізовано. Сага про любов невмирущого вампіра Едварда у виконанні Роберта Паттісона та школярки Белли, яку зіграла Крістен Стюарт, тріумфально крокує світом, змушуючи глядачів по-справжньому переживати і мріяти про такі ж сильні почуття.
         Шановні читачі! Запрошуємо вас відвідати районну бібліотеку для дітей і прочитати названі в огляді книги. І будьте певні, ви не пошкодуєте.
                                                            Підготувала   Катерина Яневич,
                                                            бібліотекар І категорії районної бібліотеки для  дітей               




вівторок, 11 червня 2013 р.


Зустріч з лубенським письменником
 Олександром Міщенком.

Пам’ятною подією початку червня для районної бібліотеки для дітей була зустріч вихованців оздоровчого табору «Веселка», що працює при Трудолюбівській ЗОШ з лубенським письменником Олександром Міщенком.
Олександр Михайлович  очолює літературне об’єднання ім. О. Донченка при редакції газети «Лубенщина». Пише вірші та прозові твори. Здебільшого це твори для дорослого читача. Перша дитяча книжка Олександра Михайловича -  це «Літні пригоди Богданчика». Написав він її у 2008 році і надіслав  для участі у І Всеукраїнському конкурсі творів для дітей «Золотий лелека».  На конкурс від українських письменників було надіслано більше ніж 1000 оригінальних творів. Та серед такої великої кількості авторських оповідань та казок була відзначена книжка лубенчанина. Він увійшов у дванадцятку кращих авторів конкурсу і був нагороджений дипломом. Читачам бібліотеки уже відомий зміст цієї книги, адже вона є у фонді бібліотеки. 
Присутнім автор подарував свої книги з автографом.
                                                               
.


                                              

           Міщенко О. Літні пригоди Богданчика: Повість /О. Міщенко. – Лубни: Комунальне видавництво «Лубни», 2012. – 152 с.
«Літні пригоди Богданчика» - це захоплюючі пригоди маленького киянина, якого батьки привезли на відпочинок у мальовниче село Василашки до дідуся та бабусі. Літо, проведене серед прекрасної природи у колі сільської дітвори та працьовитих дорослих його мешканців  навчили хлопчика поважати  і зберігати  народні традиції. Прочитай книгу і ти. Притчі, використані автором неодмінно заставлять тебе поглянути на оточуючий світ по - іншому. Тобі щось відомо про Лісовика - володаря лісу, чи Водяника -  господаря водойм? А чи, може, тобі вже відомі великі таємниці праукраїнців? Ні? Тоді ця книжка саме для тебе.