котик

середу, 16 серпня 2017 р.

                                        (По шкільній програмі )
Дівчина з легенди
                                                                                          «Людей такого рідкісного дару,
                                                                                         Хоч трохи треба, люди, берегти,
                                                                                         Ця дівчина не просто так, Маруся.
                                                                                         Це – голос наш, це – пісня, це – душа».
                                                                                                                               (Ліна Костенко)
            Поетеса, співачка Маруся Чурай народилася 1625 року. За переказами, жила в Полтаві, в родині козака Гордія Чурая. Бог наділив її красою, чудовим голосом, умінням складати пісні. Її обранець зраджує Марусю, одружуючись на іншій. Дівчина помстилася за зраду, отруївши Гриця напоєм зілля. Її засуджують до страти, але потім помилують. Змучена докорами сумління, через півроку Маруся помирає. Близько двадцяти пісень розповідають про її особисті переживання. Марусі Чурай належать пісні "Віють вітри, віють буйні", "Ой, не ходи, Грицю...", "Засвистали козаченьки", "Грицю, Грицю до роботи", "Сидить голуб на дубочку". Проте творча спадщина цієї дівчини ними не обмежується. Адже відомо, що Маруся Чурай складала пісні з приводу найрізноманітніших життєвих подій. Мабуть, багато цих пісень до нас не дійшло, а деякі, безперечно, й досі живуть у народі як безіменні фольклорні твори. Минають роки, століття, а пісні легендарної «дівчини з легенди» будуть близькими й дорогими для кожного українця, бо велика любов і велика творчість – невмирущі.           
          Нещодавно районна бібліотека для дітей отримала книгу Ганни Ручай «Маруся Чурай і Я», яка вийшла у видавництві «Зелений пес». З цієї книги ви дізнаєтесь про життя та творчість видатної поетеси та співачки ХVІІ ст. Марусі Чурай, що стала символом незнищеної української пісні. Ви зможете самі розібратися, чому саме пісні цієї дівчини кликали до бою козацьке військо та збереглись у пам’яті народу.          


                             «Коли в похід виходила батава, -
                             Її піснями плакала Полтава.
                             Що нам було потрібно на війні?
                             Шаблі, знамена  і її пісні».          

           Інша книга – неперевершений історичний роман у віршах Ліни Костенко «Маруся Чурай», один з найкращих зразків української та світової літератури, написаний на такому високому рівні, що сприймається на одному подиху і вражає в саме серце.                    
         Головна героїня роману Маруся Чурай цілком справедливо показана Ліною Костенко як геніально обдарований митець, як один із творців українських пісень, що набули найширшого розповсюдження і принесли всесвітню славу нашому народу.
      За цей роман Ліна Костенко була удостоєна в 1987 році Державної премії ім. Т.Г.Шевченка.
        Крім названих вище творів у нашій бібліотеці є тека «Маруся Чурай», де зібрані матеріали з періодичних видань про життєвий та творчий шлях дівчини-легенди.     
          Дорогі читачі! Працівники районної бібліотеки для дітей запрошують вас відвідати нашу бібліотеку, двері якої гостинно відчинені з 9 до 18 години, крім понеділка, та прочитати згадані вище книги.
                                                      Катерина Яневич, бібліотекар І  категорії  районної бібліотеки для дітей

Немає коментарів:

Дописати коментар