котик

вівторок, 12 січня 2021 р.

 

Джек Лондон – співець сильних і благородних почуттів

                         « Юний, він не страждав зарозумілістю юності; він був ідеалістом і таким залишився на все життя; людинолюбцем, чиє серце було сповнене мрій; мрійником, що мужнів серед сильних; людиною, яка сприймала життя з дивовижною впевненістю…»

                                                                                                     Хоргейв, друг Д.Лондона по Клондайку

            Джек Лондон… Мабуть, біля його колиски літали янголи – так багато було йому дано природою. Мандрівник, шукач пригод, письменник…

            Джон Гріффіт Чейні (справжнє ім’я письменника) народився 12 січня 1876 року в Сан-Франциско. Лондон – це прізвище його вітчима, який всиновив хлопця. Але Джек вважав вітчима своїм батьком і дуже його любив.

            З ранніх літ Джек змушений був заробляти собі на життя і допомагати матері та вітчиму. Він працював на консервному заводі, на електростанції, на джутовій фабриці. В 1893 році найнявся матросом на промислову шхуну, що відправлялася ловити котиків до берегів Японії і в Беринговому морі. Перше плавання дало Лондону багато яскравих вражень, які лягли потім в основу його морських оповідань і романів.

            Перший нарис Д. Лондона «Тайфун біля берегів Японії», за який він отримав першу премію однієї з газет Сан-Франциско, став початком його літературної кар’єри.

            Джек намагався отримати освіту, самостійно підготувався й вступив до Каліфорнійського університету, але через брак коштів вимушений був його покинути.

            У 1897 році піддався «золотій лихоманці» та вирушив на Аляску. Золота не знайшов, але знайшов значно більше – розмаїття образів та сюжетів для своїх майбутніх творів, які принесли йому всесвітню славу. За рік Джек Лондон повернувся додому й засів за письменництво – писав по 15 годин на день.

            За 17 років своєї літературної діяльності Д. Лондон написав 19 романів, 18 збірок оповідань та статей, а також п’єси, вірші, автобіографічні книжки. Декілька його романів були успішно екранізовані. Всі твори сповнені духом пригод, духом свободи, любовю до життя. Така творча спадщина Джека Лондона. І все це з його життя.

            Із славою прийшли і гроші – йому платили по 50 тисяч доларів за книжку, нереальні гроші за тих часів. Кажуть, що він був першим письменником, який заробив мільйон доларів власною творчістю.

            Його творчий спадок – романи, оповідання, перекладені багатьма мовами світу, високо оцінені не одним поколінням читачів. Заслугою Джека Лондона як письменника є те, що він створив свій неповторний художній світ: світ природи, сильних людських характерів.

            Помер Джек Лондон у Каліфорнії 22 листопада 1916 року.

            «Найцікавіша новина з каліфорнійського літературного фронту полягає в тому, що померлий 1916 року Джек Лондон і зараз найпопулярніший письменник Каліфорнії» (американський щотижневик «Сатердей ревю»).

            З нагоди дня народження Джека Лондона в бібліотеці Миргородської  міської ради оформлений літературний календар, присвячений життю і творчості письменника.                                                                                  

                                       

Дорогі читачі! Почніть власний шлях пізнання життя із захоплюючих творів великого американського письменника Джека Лондона. Цими книжками до пізньої ночі зачитувалися ваші батьки й матері, бабусі й дідусі. А мине зовсім небагато років, і ці ж книжки ви будете знаходити під подушками своїх дітей і онуків. Чому? Своїми книжками письменник наполегливо доводив, що в найтяжчих обставинах, найжорстокіших випробовуваннях людина не є безпорадною. Все вирішують її духовні якості, її воля, людяність, почуття морального обов'язку, віра.

Читайте! Приходьте! Книжки Д. Лондона  чекають на Вас!

                                                                                            Підготувала Катерина Яневич

Немає коментарів:

Дописати коментар