котик

середу, 27 березня 2019 р.


Юний друже!
         Миргородська районна бібліотека для дітей започатковує на своєму блозі  нову рубрику
«Книжечка чекає друзів».
         Тут ти знайдеш інформацію про книги, які нещодавно отримала бібліотека. Завітай до нас, бери вподобану книжечку і отримуй задоволення від її прочитання. Гадаємо, що ти не пошкодуєш.
         Тож кидай мишку і бери книжку!

Дал, Роальд ВДВ (Великий Добрий Велетень): повість / Роальд Дал; перекл з англ. В. Морозова, за ред. І. Малковича. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА,2019.- 272 с.: іл.
          «Я пищу лише про те, що забиває дух або смішить. Діти знають, що я завжди на їхньому боці».  Ці слова Роальда Дала дуже точно відображають зміст і характер однієї з найблискучіщих його дитячих повістей під назвою «ВДВ» (BFG). Веселі, зворушливі і моторошні пригоди семиметрового велетня та маленької Софії давно стали настільною книжкою для юних читачів Західної Європи та США.
         Софія та ВДВ вирішили втілити один надзвичайно сміливий план, який має порятувати людей від почварних велетнів-людожерів… Серед героїв книжки – англійська королева, головнокомандувач військово-повітряних сил, велетні Ділогриз, Костохруст та інші.
         Світова критика називає «ВДВ» «Книгою №1» сучасної дитячої літератури.

Дерманський, Сашко Мері: повість / Сашко Дерманський. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018. – 192 с.
         Нова книжка провідного українського дитячого письменника Сашка Дерманського не залишить байдужим нікого з читачів …
         Сім’ю Ковальчуків важко назвати якоюсь особливою. Мама, тато, двоє діток. Щоправда, старший син, Андрійко, й досі не розмовляє. Принаймі, у цьому впевнені всі, хто його знає. А меншій, Марійці, бракує друзів і батьківської уваги. В татка на роботі все летить шкереберть, а мама просто хоче, щоб усе було добре. Звичайна сім'я, звичайне життя…
         І ось одного дня довкола починають коїтися дуже дивні речі. І що далі, то дивніші й небезпечніші. Може б, усе якось владналося, якби, наче сніг на голову, на них не звалилися бігова лошиця Мері, а за нею криничник Мефодій і підступний пан Вихиляс…

Кіплінг, Рельярд Кім: роман / Рельярд Кіплінг; пер з англ. Євгена Тарнавського. – К.: Знання, 2018.- 335 с. – (Скарби: молодіжна серія).
         «Кім» Рельярда Кіплінга – один з перших шпигунських романів у світовій літературі, який зараховують до золотого фонду класики для підлітків. Перед нами розгортається історія хлопчика-сироти, котрий має гострий розум, любить перебувати в епіцентрі подій та швидко дорослішає. Познайомившись із ламою, який шукає священну ріку, Кім вирушає разом з ним у подорож Індостаном, дорогою встигаючи виконувати доручення агентів британської спецслужби.
         Це роман про становлення особистості, пошук своєї долі, дружбу поколінь, а найголовніше – про вміння виживати в складному та суперечливому світі.


         Кокотюха, Андрій Гімназист і Чорна Рука: пригодницько-детективна повість /Андрій Кокотюха. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018.- 224с.:іл.

         У Першій зразковій гімназії все зразкове – окрім учнів. Про гріхи кожного знає лиховісний незнайомець, який називає себе Чорною Рукою. Хто не виконає його наказів, тому непереливки. Саме через погрози Чорної Руки починаються небезпечні пригоди звичайного київського гімназиста Юрка Туряниці. Волею долі лише Чорна Рука знає, хто скоїв убивство, в якому звинувачують українського воїна. І восьмикласник іде по сліду, як справжній детектив. Разом з київським гімназистом та його друзями ви потрапите в моторішні покинуті будинки, старі київські двори та лігва озброєних бандитів. Поруч з Юрком – простакуватий і мудрий приватний детектив Назар Шпиг, котрий дуже любить змінювати зовнішність, та кумедний Джентльмен на чотирьох лапах…
         Нова захоплива детективна повість відомого українського письменника Андрія Кокотюхи обіцяє перерости в цілу серію детективних повістей про пригоди київського гімназиста Юрка Туряницю.
       
   Кокотюха, Андрій Гімназист і Вогняний Змій: пригодницько-детективна повість / Андрій Кокотюха. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2019. - 272 с.: іл.
         Після пригод із Чорною Рукою в житті гімназиста Юрка Туряниці тамниць і загадок стало ще більше. Дивні речі кояться в столиці – одна за одною горять українські історичні будівлі. Деякі сліди ведуть до Першої зразкової гімназії, яка ризикує втратити репутацію ще й через … наркотики. Восьмикласник Юрко Туряниця разом з приватним детективом Назаром Шпигом та вірним бульдогом Джентльменом знову беруться за справу. Та чи під силу звичайному гімназистові випередити злодіїв і врятувати від забуття українську історію?..
         У другій книзі відомого письменника Андрія Кокотюхи знову багато карколомних подій, смертельних небезпек, драматичних непорозумінь, покинутих будинків І, звичайно ж, страхітливого вогню.
     
  Левкова, Анастасія Старшокласниця. Першокурсниця: роман / Анастасія Левкова. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2018. – 336с.
         У житті Лілії – переламний період: завершення школи та вступ в університет. У цей час відбувається стільки всього: кохання й «сотворення кумирів», перепитії взаємин із друзями та вчителями, розчарування – передусім, у собі, але врешті-решт прийняття себе та інших такими, якими є насправді. Це час, коли обираєш професію, що визначатиме вектор твого життя; коли починаєш розуміти, в якій країні живеш, і усвідомлюєш себе її громадянкою… Тільки все це відбувається не зараз – Ліля переживала це на початку нашого століття, коли ще не було соцмереж, а мобільні телефони та комп’ютери вважали розкішшю. Про те, як це – бути підлітком на початку 2000-х, читай у щоденнику Лілії Маринник.
      
      Рутківський, Володимир Сторожова застава: повість із життя Київької Русі/ Володимир Рутківський; худ. Максим Паленко. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018.- 303 с.: іл.
         Нова повість неперевершеного майстра українського дитячого історичного роману Володимира Рутківського присвячена героїчним і маловідомим сторінкам нашого прадавнього минулого.
П'ятикласник Вітько Бубненко якимось дивом потрапляє у 1097–й рік, де разом зі славетними праукраїнськими богатирями Іллею Муровцем, Олешком Поповичем та Добринею захищає рубежі нашої землі, тобто, землі Руської.

       
      Сидоренко, Тетяна Ольга, дружина Пікассо: повість / Тетяна Сидоренко. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018. – 160 с.
         У линпі 2018 року минуло 100 років з часу одруження геніального іспанського художника Пабло Пікассо та відомої балерини, українки з Ніжина, Ольги Хохлової.
         Повість «Ольга, дружина Пікассо» - перша в Україні художня книга про Ольгу Хохлову, балерину трупи Сергія Дягілєва «Російський балет», та її сімейне життя з Пабло Пікассо, яке тривало 18 років.
         Окрім головних персонажів, у канву повісті відомої письменниці з Ніжина Тетяни Сидоренко вплетено складні й цікаві постаті найближчого мистецького оточення Пабло і Ольги – непересічних особистостей в історії світової культури ХХ століття – С. Дягілєва, І.Стравинського, Ж.Кокто, А.Матісса, Г. Апполінера, Л.Арагона, М.Брака, Гертруди Стайн та інших. А вдало винайдена форма інтерв’ю надає повісті відчуття безпосереднього спілкування з головними персонажами твору.

Сульберг А.Аудгільд Таємниця суперкрутих: повість / А.Аудгільд Сульберг; пер. з норв. Наталі Іваничук. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2018. – 184 с.
         Здавалося б, життя Анне Беа складається якнайкраще: тепер у неї є коханий, з яким вона виступає у найкращому музичному гурті школи. Та виявляється, мати коханого – не така вже й проста справа. А тут ще й нова учениця Наталія, яка з’являється у їхньому класі, несподівано стає суперницею Анне Беа. І вам нізащо не здогадатися, кого тепер називатимуть Новим Суперстервом! Та й чи справді Наталія така мила й добра, як видається на перший погляд? Все з'ясується на загадковому безлюдному острові, куди сьомі класи вирушають у мандрівку, щоб відсвяткувати завершення молодшої школи. Гайда з нами!
      
         Харпер, Аніка Що приховує Кара Вінтер? / Аніка Харпер; пер. з нім. К.Бучіна. –Харків: Видавництво «Ранок», 2018. – 272 с. – (Серія «Корнуольський коледж») .
         Хто з підлітків не мріє потрапити до найкрутішого Корнуольського коледжу, де навчаються діти з найбагатших і найславетніших родин Англії? Саме тут вони вчаться бути дорослими, а після уроків вихваляються фірмовими речами, спілкуються і, звичайно, закохуються. Кара Вінтер, яка все життя провела в чьотирьох стінах, теж мріє потрапити сюди. І ось її мрія здійснюється, Кара отримує свободу, а разом із нею – перших подруг і навіть дикуватого хлопця на ім’я Моріц, що так благородно (і так пихато) заплатив за неї в аеропорту… І лише таємниця Кари, яку вона оберігає сильніше, ніж будь-яку коштовність, не дозволяє дівчині повністю насолоджуватися життям. Що це за таємниця, і чому Кара анічогісінько не розповідає про себе?
   
       Харпер, Аніка Кому може довіритися Кара Вінтер?/ Аніка Харпер; пер. з нім. К.Бучіна. – Харків: Видавництво «Ранок», 2017. – 304 с. – ( Серія «Корнуольський коледж»).
         Навчання в найкрутішому Корнуольському коледжі триває, і Кара Вінтер нарешті насолоджується свободою. Поряд із нею надійні подруги та хлопець, який та їй подобається. Він запрошує Кару на день народження… Неймовірно, попереду справжнє свято та ночівля в Лондоні… без дорослих! Здається, ніхто не може зіпсувати настрій головної героїні – хіба що дивний клаптик паперу й надмірна цікавість дівчинки. Аби ж то не довелося за це розплачуватися! Уся надія на конкретну особу, що мешкає десь поблизу й у разі небезпеки прийде на допомогу. От тільки небезпека наближається – а контактна особа кудись поділася. Та щей й цей новенький учень весь час переслідує Кару… Кому ж може довіритися дівчина?

               Катерина Яневич, бібліотекар І категорії Миргородської районної бібліотеки для дітей

Немає коментарів:

Дописати коментар