котик

пʼятницю, 2 жовтня 2020 р.

 

Казкар із Італії

«Кожна людина змалечку володіє цілим світом, і це не коштує їй жодного шеляга. Так, світ належить їй, треба тільки засукати рукава, простягти руки й узяти його…»

         Ця переконаність у життєвій справедливості і доброзичливості, велика працездатність і любов до дітей допомогли  Джанні Родарі свого часу перетворитися зі скромного вчителя спочатку на журналіста, потім стати відомим письменником, поетом, а зрештою – володарем казкового світу.

         Але спочатку Джанні треба було народитися 23 жовтня 1920 року в маленькому містечку Оменья на півночі Італії.

З дитинства хлопчик любив читати, складав вірші, грав на скрипці, мріяв стати художником. А коли виріс – працював журналістом, шкільним учителем. На уроках любив розповідати вигадані історії та казки. З часом переконався, що саме вони допомагають навчати дітей, бо в кожному живе мрія про незвичайне і таємниче.

Письменницьку діяльність  Д. Родарі розпочав наприкінці 50-х років ХХ століття. Його перші твори з’явилися на шпальтах ілюстрованого тижневика     «Піоньєре». Це були уривки славнозвісної повісті - казки «Пригоди Цибуліно», яка вважається найуспішнішою книгою літератора.

Письменницький талант Джанні Родарі зіграв велику роль у розвитку не тільки італійської, а й світової дитячої літератури. Його вірші, казки, повісті користуються заслуженою популярністю дитячого читача в усьому світі.

У 1970 році Джанні Родарі отримав престижну медаль Ганса Хрістіана Андерсена.

З нагоди дня народження Джанні Родарі в Миргородській районній бібліотеці для дітей оформлений літературний календар, на якому представлені твори письменника, його біографія.

Дорогі діти! Запрошуємо вас відвідати нашу бібліотеку та прочитати книги відомого літератора.

Катерина Яневич, бібліотекар І категорії районної бібліотеки  для дітей

Немає коментарів:

Дописати коментар