котик

середу, 23 вересня 2020 р.

 

Миргородщина -  партизанський край

         Минають дні, роки й десятиліття… Давно відгриміли бої Другої світової війни, але людська пам’ять вічна.

22 вересня вся наша країна відзначає День партизанської слави.

         «Партизани – це ті сини України, перед якими скинуть шапки цілі століття і складатимуть про них думи і пісні», - сказав відомий український письменник і митець Олександр Довженко.

         Рівно 2 роки тривала окупація Миргородщини нацистськими військами. В перші дні війни був створений партизанський загін «Перемога», командиром якого став Григорій Іващенко – секретар Миргородського райпарткому.

         Ще недавно він мотався по району, де гули молотарки на токах. Люди  намагалися найбільше вихопити хліба, щоб не віддати його ворогам.

         Дивився на них, а думав про інше…

         «Треба негайно почати бойові дії. Хай не думають фашисти, що їм спокійно житиметься на Миргородщині… Ні, не така у нас земля, не такі люди. Хіба не звідси родом такі хоробрі і мужні звитяжці, як Тарас Бульба?! Недарма назвали ми свій загін «Перемога»!».

         Однією з найбільших операцій загону був бій під В.Обухівкою. Там німці понесли великі втрати, але, на жаль, великі втрати поніс і загін.

         Григорій Іващенко загинув у бою з окупантами 16 січня1942 року.

         Партизанський загін «Перемога» проіснував недовго – з 14 вересня 1941 року по 17 вересня 1942 року, та встиг зробити немало. А головне: вселяв надію у жителів району на неминучу перемогу.

         Важко знайти слова, якими  можна було б передати всю вдячність нинішнього покоління за безсмертний подвиг партизанів у найжорстокішій війні, яку коли-небудь знало людство. П А М’ Я Т А Є М О !!!

         Дорогі читачі! Детальніше про загін «Перемога» та партизанський рух на Миргородщині ви можете дізнатися, відвідавши Миргородську району бібліотеку для дітей та прочитавши книги даної тематики, а також матеріали з теки «Партизанський рух на Миргородщині». В ній зібрані дописи, які свого часу публікували на шпальтах місцевих газет відомі краєзнавці Л.Розсоха, Г.Бабич, О.Герасименко, В.Клименко, В.Шаповалов та ін.

            Чекаємо на вас. Двері нашої бібліотеки завжди гостинно відчинені.

                                     Катерина Яневич, бібліотекар І категорії районної бібліотеки для дітей.                                                                               

                                                                                                     

Немає коментарів:

Дописати коментар