котик

четвер, 26 березня 2020 р.


Книжечка  чекає друзів!
            Дівчата, цього разу новинка для вас. По закінченню карантину ви зможете  взяти в нашій бібліотеці для читання новинку - четверту,  заключну книжку Йоанни Ягелло про  Халіну Барську (або просто Лінку). Та спочатку хочу нагадати зміст перших трьох частин тим дівчатам, котрі  вже їх прочитали, а також зацікавити нових «книгоманок» книжками сучасної польської письменниці про життя та життєві труднощі підлітків.


            У всіх чотирьох книжках   ідеться про життя дівчини Лінки, яка на собі відчула всі можливі підліткові проблеми: перше кохання, проблеми в школі, вибір професії, спроби знайти першу роботу і само реалізуватися,  взаємини з подругами й однокласники, з якими не завжди легко побудувати комфортні стосунки, взаємини з батьками, вчителями і, загалом, дорослими, які не завжди розуміють підлітків та їхні проблеми.
        
    Перша книжка  тетралогії – «Кава з кардамоном». Лінці – 15 років. Досі спокійне життя Лінки - гімназистки  раптом змінюється. Її мама дедалі більше втомлюється й дратується, вітчим все частіше затримується на роботі, Лінці доводиться займатися молодшим братиком, хоча не за горами випускні іспити і треба більше приділяти уваги навчанню… Дівчина відчуває себе покинутою. До всього, її мама мусить поїхати на невизначений час, і на Лінку лягають всі хатні обов’язки. А ще зіпсувалися стосунки з найкращою подругою, і хлопець, якого вона вважає лише своїм другом, ставиться до неї якось дивно, в школі - суцільні проблеми. Щоб відволіктися, Лінка вирішує відвідати свою бабусю, яку давно не бачила. В її домі дівчина випадково знаходить дивну фотографію. Прагнучи з’ясувати пов’язані з нею подробиці, Лінка несподівано розуміє: у неї є сестра, якої вона ніколи не бачила.
           «Шоколад із чилі» продовжує історію Лінки Барської, тепер уже учениці омріяного нею мистецького ліцею. Вона відшукала давно втрачену сестру Каську й нарешті розібралася в своїх почуттях до Адріана. Здається, перед нею чудове майбутнє. Проте не все так рожево. На навчання Лінці доведеться заробляти самій, бо мама не в  силі сплатити за дорогий приватний ліцей, стосунки з сестрою теж не завжди ідеальні. Крім того, коханий їде навчатися до Лондона, а це означає кількамісячну розлуку. Лінка живе в очікування Різдва, бо тоді Адріан має приїхати до Польщі. Проте на неї чекає неприємний сюрприз. Що ж, може, кохання не завжди мусить бути солодким, як молочний шоколад? Може, воно нагадує шоколад із чилі?
В «Тирамісу з полуницями» Лінці вже майже вісімнадцять, вона продовжує навчання в мистецькому ліцеї, її мати тепер приділяє їй увагу, а її безмежне кохання з Адріаном завершує цю ідеальну картину. Лінка працює в кав'ярні задля себе, адже вітчим тепер допомагає з грошима для ліцею. Вона тепер має багато вільного часу для свого блогу, фотографування та зустрічей з Адріаном. Її життя стало просто казковим, принаймні, на якийсь час. Тоді як у її подруги Наталії все зовсім не так веселково. Та розлучається з хлопцем, а її батьки один з одним, вона переходить до престижнішого ліцею, а також бажає схуднути. Тепер у їхній розкішній квартирі стало порожньо та сумно, мати Наталії у важкій депресії, а дівчина - на суворій дієті. Її подруга Лінка зовсім про неї забула.  Та коли дівчата нарешті згадують один про одного, то їхні становища невтішні. У Наталії анорексія та психологічні проблеми, а Лінка, здається, вагітна...
«Молоко з медом» - заключна частина тетралогії про  Лінку Барську. Їй – 18 років. Ще вчора Лінка планувала зовсім інше: улюблена журналістика, фотографії, мандрівки з коханим Адріаном. Проте зміни в її житті  примусили якщо не забути про свої плани, то принаймні їх відкласти. Лінка чекає дитину. І якщо вона розраховувала, що Адріан зрадіє цьому так само, як вона, то помилялася… Адріан мріє вивчати живопис в Англії, тому зовсім не збирається круто змінювати своє життя. До створення родини й виховання дитини він виявився просто неготовим… Отож Лінці доведеться давати собі раду з навчанням, доглядати малу Єву й одночасно готуватися до складання іспитів. Утім, найголовніший з них вона, звісно, складе. А впертість і наполегливість і цього разу прийдуть їй на допомогу.
Дівчата таки можуть усе! Можуть, якщо дуже хочуть...


Валентина Зінченко, заст. директора Миргородської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар