котик

суботу, 25 квітня 2020 р.


Антон Шевченко - дітям
               ЮНИЙ ДРУЖЕ!  27 квітня ми відзначаємо 95-ту річницю від дня народження українського  поета, почесного громадянина Миргорода
АНТОНА ДМИТРОВИЧА ШЕВЧЕНКА.
Він народився в селі Почапці. Жив та працював у Миргороді. Вірші почав писати рано, ще в шкільні роки. Він автор багатьох поетичних збірок. Та для дітей видано лише дві збірки: «Посадив Андрійко сад» та «Окраєць від зайця».
          Про них  ми тобі і розкажемо.



         Шевченко, А. Д. Посадив Андрійко сад /Антон Шевченко. – Полтава: Полтавський літератор, 1995. – 16 с.
         Ох і клопітка це робота - доглядати за садком. Переконатися в  цьому ти зможеш сам, прочитавши віршики про працьовитого Андрійка («Посадив Андрійко сад») та ледаря Сергійка («Недбайливий Сергійко»).
         А ще - поблукай з героями віршів по лісу в пошуках грибів ( «У лісі», «Мої гриби») та допоможи  грибу – боровику знайти загублений черевик («Загубив черевик»).
         Побувай на новосіллі у шпаків («Добра справа») та порадій за нове вбрання джмелихи («У крамниці, на узліссі»). А ще з тобою поділяться своїми   бідами кіт – вереда («Кіт – вереда») та ненажера – заєць («Оскома»).


             Шевченко, А. Д. Окраєць від зайця: Вірші для дошкільного і молодшого шкільного віку /  Антон Шевченко. – Миргород, 2000. – 18 с.
         Чи доводилося тобі отримувати гостинці від зайчика. І  ти й досі  гадаєш, що «окраєць від зайця» - це подарунок від зайчика, переданий для тебе? Тепер тобі відкриється одна із загадкових батьківських таємниць.
         А ще ти побуваєш на новосіллі у пташиній родині ремезів, дізнаєшся,  для чого киця зшила рукавиці та навіщо кріт посіяв кріп, як рак ходив по воду,   як журавель приймав гостей та  багато інших пізнавальних історій.  А їх чимало, як у сороки на хвості з однойменного вірша поета.
Отож, запрошуємо тебе,  юний друже,
в світ поезії Антона Дмитровича Шевченка! 
Валентина Зінченко, заст. Директора Миргородської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар