котик

понеділок, 20 квітня 2020 р.



Чорнобиль не має минулого
                                                                         « Нам горе люте миром перебути,
                                                                         Нам поховати зло в бетон і бронь,
                                                                         І – не забути! – доки світ і люди,
                                                                         Синів землі, що відвели вогонь».
                                                                                                              Б. Олійник
       
          Чорнобиль – невеличке українське містечко, яких сотні в Україні. Весною потопало воно у свіжій зелені, вишневому та яблуневому цвіті. Влітку тут полюбляли відпочивати кияни. Їхали сюди від усюди, щоб набратися здоров’я, подихати цілющим повітрям. Здавалося, що красу цього куточка українського Полісся ніщо й ніколи не затьмарить…
            Ніщо не віщувало біди. Стояла тиха весняна ніч. Квітень завершував свою вахту в природі і мав передати її травню. Саме в таку з ночей, 26 квітня 1986 року, о 1 годині 23 хвилини 40 секунд, коли всі спали безтурботним сном, над четвертим реактором Чорнобильської електростанції несподівано велетенське полум’я розірвало нічну темряву.
                               «Чорних дат у людства є немало,
                                Кожна з них - це міна під прогрес.
                                Найстрашніше, що усіх спіткало,
                                Вибух на Чорнобильській АЕС».
                                          О.Шарварок
         Минуло 34 роки від дня страшної трагедії. Про неї відзнято сотні тисяч метрів кіноплівки і написано вже тисячі сторінок.      
 Але я все-таки хочу познайомити вас з книгою Світлани Алексієвич Чорнобильська молитва: хроніка майбутнього: Роман /Переклад і післямова Оксани Забужко. – К.: КОМОРА, 2016. – 288с.
« Ця книжка не про Чорнобиль, а про світ Чорнобиля» - пише  її автор - всесвітньовідома білоруська  письменниця, творець унікального документально-художнього методу, заснованого на розмовах із реальними людьми.  Книги Світлани Алексієвич перекладено на понад дванадцять мов. Вона лауреат багатьох літературних премій. 2015 року стала лауреатом Нобелівської премії в галузі літератури «За багатоголосу творчість, яка є памятником стражданню та мужності у наш час».
І ось нарешті український читач має нагоду прочитати рідною мовою книгу «Чорнобильська молитва. Хроніка майбутнього» Світлани Алексієвич в перекладі Оксани Забужко. Це вже друге видання цієї книги, перше побачило світ у 1998 році. Вказане видання доповнене автором, також до книги увійшло інтерв’ю Світлани Алексієвич та післямова Оксани Забужко. Роман складається з трьох розділів:«Земля мерців», «Вінець творіння» та «Завороженість печаллю». В книзі немає зв'язного сюжету, вона розповідає особисті приватні історії очевидців і людей, які мали відношення до трагедії: пожежників, пенсіонерів, смертельно хворих опромінених жителів.  Сказати, що книга вражає, - це не сказати нічого. Біль тих, кого торкнулася Чорнобильська трагедія, пронизує всіх героїв книги наскрізь та змушує постійно переживати цю трагедію в своїх спогадах. Книжка дуже легко читається і дуже важко сприймається. Ця історія  стала сценарієм короткометражного фільму, який зняла ірландський режисер Хуаніта Вільсон і який було номіновано 2010 року на премію «Оскар».
Зараз 2020 рік, але книга не втрачає своєї актуальності. Я би рекомендувала "Чорнобильську молитву" кожному, навіть якщо тема реактора вас не надто цікавить. Це не тільки про ЧАЕС. Це і про зруйновані ілюзії кількох поколінь. Здається, неможливо в собі вмістити таку кількість людського горя за раз. Але це ж тільки просто епізоди, скільки ще таких є - непочутих і незаписаних.
«Чорнобильський вітер по душах мете,
Чорнобильський пил на роки опадає,
           Годинник життя безупинно іде...
           Лиш пам'ять, лиш пам'ять усе пам'ятає".
                                                 О.Матушек
Оформлення книги дуже якісне, мова написання легка, переклад прекрасний. «Чорнобильська молитва.  Хроніки майбутнього" варто про- читати всім для подальшого розуміння того, як наші безвідповідальні вчинки можуть створити катастрофу світового масштабу.
Книга буде  дуже корисною для молодого підростаючого покоління. Раджу  прочитати!

Кадр з фільму "Голоси Чорнобиля"режисера Пола Крухтена за твором лауреатки Нобелівської премії з літератури 2015 року Світлани Алексієвич. Чорнобильська зона - сьогодні.      
                                                         
                                     Катерина Яневич,бібліотекар І категорії районної бібліотеки для дітей

Немає коментарів:

Дописати коментар