котик

середу, 29 квітня 2020 р.

Вітаю вас, юні шанувальники книги!


Хочу вас познайомити з нашою новою, незвичайною книжкою. Вона запрошує здійснити подорож світом у пошуках смаків. Якщо ви  в душі мандрівник, то не вагаючись погодитеся на таку віртуальну мандрівку. А з допомогою книги її можна повторювати багато раз, роблячи зупинки в бажаних країнах.


То як? Ви згодні  подорожувати? Блукати нам не доведеться, бо супроводжуватимуть нас кумедні чоловічки – інгридики. Вони великі знавці своєї справи.  Команда цих відважних дослідників їжі допоможе нам відшукати смачнючі страви. Вам які до вподоби? Солоні? Солодкі? Кислі?  Пекучі?  Чи, може, пряні?


То ж не зволікаймо. Інгридики вже зайняли свої місця в літаку.  Гайда слідом! Літак тримає курс до Америки. Зупинки - в США, Мексиці, Бразилії.


 О, в Бразилії! Всім, хто любить солоденьке, – сюди! Бразилія – країна цікавих їстівних речей. Тут росте дерево какао, з бобів якого роблять смачнючий шоколад.  А ще ананаси, горіхи різних сортів. Це все інгредієнти для смачнючого десерту. Інгридики роздобули рецепт швидкого перекусу. Його під силу  приготувати і на нашій кухні. Треба лише мати в домі масло, згущене молоко, какао-порошок  та шоколад. І, керуючись рецептом, приготувати смачні цукерки - трюфелі. На цьому можна зупинитися. І зайнятися приготуванням смаколиків.  


Але ми цього робити не будемо. Помандруємо далі. Літак з нашими дослідниками бере курс до Європи: Франція, Британські острови, Швеція, Італія. Яку країну обрати?  


        

          Давайте зупинимося в Італії, бо їжа посідає чи не найголовніше місце в італійській сім’ї. Від покоління до покоління передаються тут секретні рецепти томатного соусу  та ідеальної пасти.  В Україні  теж полюбляють пасту, соуси та піцу. То ж варто дізнатися більше про національні страви італійців, як та з чого їх готують. А ось і паста. Її існує понад 200 видів: фігурна, трубчаста, довга. І в залежності від форми пасти – соус. Як тут зорієнтуватися? Інгридикам вдалося  роздобути   рецепт  божественного томатного соусу для піци. Скористаємося рецептом і приготуємо  на домашній кухні італійські піцу. Мерщій на кухню.


Та наші дослідники їжі радять продовжити подорож. Попереду країни  Азії та Австралія. Тож вирушаємо на пошуки смачної пряної їжі. Колись спеції були такі дорогі, що на кошти від їх продажу будували величезні імперії, а за право володіти ними точилися жорстокі битви. Дорога спецій з’єднувала далекі культури Сходу й Заходу та сформувала світ, який ми нині знаємо.  Подорож наша проляже маршрутом Дороги спецій: Іран, Індія, Китай, Таїланд та Австралія. Де зупинемося?


А давайте зробимо зупинку в Таїланді. Тут упродовж століть задовго до побудови основних доріг та залізниць їжу перевозили по воді. Це призвело до появи плавучих ринків, на яких продукти продавали та купували просто з човнів. І нині на таких ринках вирує життя. Саме туди і запрошують нас  інгридики аби ми відчули дивовижне поєдняння п'яти основних смаків та записали рекомендований ними рецепт смачної тайської овочевої веселки. В ній кислий смак дає сік лайма та тамаринду (індійського фініка), пряний -  стебла лемонграссу, листя лайму, зелень кінзи та базеліку, солоний  - рибний соус та креветкова паста, гострий  - крихітні супергострі перчики чілі, солодкий - пальмовий цукор та манго.  Тож спробуй і ти поєднувати в їжі різні смаки. Налаштовуйся на смачні пригоди та мандрівки.
Дивовижна книжка – атлас смаків « Навколо світу з інгридиками» від Зої Бейзер та Джо Шарпа - чекає тебе на книжковій полиці нашої бібліотеки. По закінченню карантину ти зможеш відвідати всі країни, відчути себе героєм  веселих пригод , здобути  та  використати  нові знання в приготуванні їжі.
Валентина Зінченко, заст. директора Миргородської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар