котик

суботу, 25 квітня 2020 р.


МАТЕРІ - ЗЕМЛІ ДАРУЄМО НАЙКРАЩІ  КВІТИ
 Яка красива в нас планета!
 Земля зелена, ніжно-голуба.
 Нас переконують космічні злети:
 В усій Галактиці – така одна.

Добрий день, мешканці прекрасної голубої планети! Нещодавно, 22 квітня, ми відзначили Міжнародний день Землі. Велика наша планета. Скільки на ній прекрасного та надзвичайного: безмежні простори, і гори, що ховаються в небі, і сині – сині моря! І жителів на ній дуже багато, і кожний з них - це маленьке диво. Але люди часто забуваються про це - і тоді димлять труби, чути постріли, гинуть тварини і рослини...
Для нас, землян, немає планети кращої, ніж наша рідна Земля. Ми хочемо всіх людей навчити любити рідний дім, охороняти землю, дружити з її красою та зберегти все це для тих, хто буде жити на ній в майбутньому.
А задумуватись про це люди почали досить давно. Ще в 19 столітті Джон Мортон, адміністратор штату Небраска, звернув увагу на те, що поодинокі дерева на території пустель вирубувались для  будівництва житла та їх опалення. Він запропонував проведення дня, в який усі бажаючі зможуть висаджувати дерева. Той, хто посадить найбільшу їх кількість, отримає заохочувальні призи. Лише за один день було висаджено понад 1 мільйон дерев. Після цього день 22 квітня було проголошено в штаті офіційним святом – Днем Дерева.
Саме цього дня, 22 квітня, тільки вже 1961 року, космонавт Юрій Гагарін першим побачив Землю з космосу і вигукнув: «Яка красива наша Земля! Окутана тонким блакитним серпанком атмосфери, як коштовний діамант, сяє вона на фоні чорного вакууму Космосу».
Дехто з вас вважає, що, може, нічого й не трапиться, якщо він зламає лише одну гілочку, зірве одну квітку, роздушить одного метелика. Та пам’ятайте, що кожна зламана гілочка, кожна зірвана квітка, кожен спійманий метелик, розорений мурашник - це маленька рана, яку ви завдаєте природі.
Тож не тільки в цей, а й будь-який інший день кожен з вас може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглу територію, висадити хоча б одне дерево, побудувати будиночок для птахів весною та годівничку – взимку. Тож творіть добро, саджайте ліси, очищайте джерела й ріки, любіть свою Землю - матінку, і вона вам відповість любов’ю і щедрістю.
А повчитись цьому вам є в кого. Наша бібліотека щойно отримала книжку Лариси Ніцой «Страшне страховисько», де ваші ровесники допомогли забрудненому лісу стати чистим і гарним. Та оскільки саме в ці дні, під час проведення карантину, ви не зможете взяти цю книжку додому, ми пропонуємо вам презентацію, створену провідним бібліотекарем Аллою Савчук.

                   Зоя Єщенко, пров. бібліотекар Миргородської РДБ

Немає коментарів:

Дописати коментар